WEBMAGAZINE GEWELDLOZE KRACHT
OVERZICHT


WEBMAGAZINE GEWELDLOZE KRACHT – april 2005 (WEB305.1B)

Intro bij dit artikel:

GOEDE VOEDING VERMINDERT GEWELD

Wim Robben

Op een middelbare school voor bijzonder onderwijs in Wisconsin (VS) liep de situatie ernstig uit de hand. Jongeren gedroegen zich steeds agressiever en hadden wapens bij zich. Docenten kampten met handhavingsproblemen. In 1997 kwam hier verandering in. Wat gebeurde er? Kwamen er politieagenten op de school patrouilleren? Spoten docenten valiumspray in de lokalen? Werden er overal metaaldetectoren geplaatst? Nee, niets van dit alles. Wat er gebeurde was dat men een start maakte met een programma dat gericht was op 'gezonde voeding'.

Opzienbarend

De snoepautomaten werden verwijderd en de hamburgers, patat en kroketten werden vervangen door frisse salades, volkorenbrood, vers fruit, gezond drinkwater en traditioneel bereid vlees. De gevolgen hiervan waren opzienbarend. Het gebruik van drugs, het dragen van wapens en pogingen tot zelfmoord stopten. Verzuim en vandalisme hield op. De jongeren werden rustiger, hun concentratie nam toe en het sociale gedrag verbeterde aanzienlijk. Docenten konden weer normaal lesgeven en gingen met plezier naar hun werk.

"Honger naar geweld"
De Amerikaanse criminoloog Stephen Schoenthaler was een van de eersten die al in 1978 onderzoek deed naar de relatie tussen voeding en intelligentie, hersenfuncties, schoolprestaties, hyperactiviteit, asociaal gedrag en misdaad. Hij leverde via onderzoek op scholen en in gevangenissen, keer op keer, het bewijs dat ongezonde voeding onder meer gewelddadig gedrag tot gevolg heeft. Ook uit een recent onderzoek (in 2002) in een Britse jeugdgevangenis bleek dat door betere voeding het gewelddadige gedrag met bijna 40% verminderde. Hierover, en over vele andere onderzoeken, schreef de Nederlandse apotheker Gert Schuitemaker het onthullende boekje "Honger naar geweld; voeding de vergeten factor". (1)
Een bespreking hiervan, en wat wij zelf kunnen doen, kunt u hierna lezen.
(1) "Honger naar geweld; voeding de vergeten factor"; Gert E. Schuitemaker; Gendringen - 2004; ISBN 90-76161-03-8


GOEDE VOEDING VERMINDERT GEWELD

Wim Robben


Op een middelbare school voor bijzonder onderwijs in Wisconsin (VS) liep de situatie ernstig uit de hand. Jongeren gedroegen zich steeds agressiever en hadden wapens bij zich. Docenten kampten met handhavingsproblemen. In 1997 kwam hier verandering in. Wat gebeurde er? Kwamen er politieagenten op de school patrouilleren? Spoten docenten valiumspray in de lokalen? Werden er overal metaaldetectoren geplaatst? Nee, niets van dit alles. Wat er gebeurde was dat men een start maakte met een programma dat gericht was op 'gezonde voeding'.

Opzienbarend

De snoepautomaten werden verwijderd en de hamburgers, patat en kroketten werden vervangen door frisse salades, volkorenbrood, vers fruit, gezond drinkwater en traditioneel bereid vlees. De gevolgen hiervan waren opzienbarend. De jongeren werden rustiger, hun concentratie nam toe en het sociale gedrag verbeterde aanzienlijk. Docenten konden weer normaal lesgeven en gingen met plezier naar hun werk.
Elk jaar vergelijkt het schoolhoofd LuAnn Coenen de rapporten van de scholen in Wiscounsin. Sinds het project 'Gezonde voeding' van start is gegaan signaleert zij een aantal indrukwekkende resultaten. Kinderen gebruiken geen drugs, dragen geen wapens en plegen geen zelfmoord meer. Verzuim of vandalisme komt op haar school niet meer voor.
Ook op een nabij gelegen middelbare school is het programma van start gegaan. Dennis Abram, al dertig jaar leerkracht op deze school, ziet dat de kinderen rustiger en verstandiger zijn geworden en gemakkelijker aanspreekbaar zijn. Hij heeft zijn vervroegde pensioen nog even uitgesteld. Het is nu veel te leuk om te stoppen. (1)

Onderzoek

Hoe ongelooflijk dit ook klinkt, hier zien we één van de vele voorbeelden van het belang van goede voeding in relatie tot gedrag, ziekten en geweld. Dat je van slecht eten lusteloos en ziek kunt worden is algemeen bekend, maar dat onevenwichtige voeding van grote invloed is op gedrag en destructieve agressie wil er minder in.
De Amerikaanse criminoloog Stephen Schoenthaler was een van de eersten die al in 1978 onderzoek deed naar de relatie tussen voeding en intelligentie, hersenfuncties, schoolprestaties, hyperactiviteit, asociaal gedrag en misdaad. Ruim 800 openbare scholen in New York (die in maaltijden en snacks voor hun leerlingen voorzagen) en een aantal jeugdinrichtingen in Virginia,

Californië en Alabama werkten hieraan mee.
Ze vermeerderden, op aanwijzing van Schoenthaler, de hoeveelheid fruit, groente en volle granen in de maaltijden en verminderde het aandeel van vetten en suikers. De studieresultaten op de deelnemende scholen verbeterde, in relatie tot de landelijke cijfers, met 16% nadat de aanpassingen van het ontbijt en de lunch waren ingevoerd. Bovendien nam, op een totaal van 1,1 miljoen leerlingen, het aantal kinderen met leermoeilijkheden af van 125.000 tot 49.000.
In de jeugdinrichtingen waren de resultaten zeker zo opmerkelijk. Gevechten, agressief gedrag, bedreigingen en andere overtredingen namen onder totaal 8076 delinquenten af met gemiddeld 47%, na de invoering van de aangepaste voeding.

"Honger naar geweld"
Hierover, en over andere onderzoeken die door Schoenthaler en anderen op dit terrein gedaan zijn, ook met betrekking tot de invloed van voeding op het ongeboren kind tijdens de zwangerschap en met betrekkig tot ADHD, gaat het boekje "Honger naar geweld; voeding de vergeten factor" (2) van apotheker Gert Schuitemaker. Maar ook gaat het over de desinteresse bij de Nederlandse overheid waar het 't belang van evenwichtige voeding betreft, waar Schuitemaker met het in 1988 naar Nederland halen van Schoenthaler aandacht voor heeft proberen te krijgen.
Weliswaar wordt er via het 'Voedingscentrum' (voorheen het 'Voorlichtingsbureau voor de Voeding') verband gelegd tussen voeding en ziekten, en de laatste tijd 'overgewicht', maar een relatie met asociaal en agressief gedrag is voor deze organisatie nog steeds een stap te ver. Dit ondanks het grote aantal, wetenschappelijk gedegen onderbouwde, onderzoeken.

Britse jeugdgevangenis
Een recent onderzoek vond plaats in 2002 onder 231 jongeren boven de achttien in een Britse jeugdgevangenis. Over een periode van 142 dagen kregen 172 van hen dagelijks een aanvulling van vitaminen, mineralen en vetzuren. De andere groep, van 59 jongeren, kreeg dagelijks een placebo (identiek lijkende vervanging, maar zonder werkzame bestanddelen), uiteraard zonder dat ze zelf wisten of ze een aanvulling of een placebo kregen.
Onder de jongeren die het supplement kregen nam het gewelddadig gedrag met bijna 40% af, vergeleken met het aantal overtredingen van vóór het onderzoek. Bij de jongeren die het placebo hadden gekregen werd nauwelijks een vermindering van het geweld waargenomen. John Copas, hoogleraar statistiek van de Universiteit van Warwick, sprak zijn waardering uit over de correcte en gedegen opzet van het onderzoek, evenals de analyse.
Voormalig reclasseringsambtenaar en onderzoeksleider Bernard Gesch stelde kort maar krachtig: "Het is maar waarvoor je kiest. Of we sluiten nog meer kinderen op, óf we voeden ze goed." (3)

Hoopvol
Het is duidelijk zijn dat voeding een van de belangrijke factoren is die van invloed zijn op ons gedrag. Wat de stoffen met ons kunnen doen die bijvoorbeeld in alcoholische dranken zitten, weten we maar al te goed, maar de invloed van onze voeding is zeker zo groot. Wel is het zo dat de doorwerking ervan langzamer verloopt, dan bijvoorbeeld bij drank. Ongezond voedsel vult misschien wel lekker op en eet wel gemakkelijk weg, maar we hebben niet door dat er een groot aantal wezenlijke vitamines, mineralen, vetzuren en vezels aan ontbreken. Dat dit onder meer kan leiden tot grotere passiviteit of grotere agressiviteit (de twee kanten van het geweld) wil er nog altijd niet in.
Hoopvol is dat in sommige landen de onderzoeksresultaten toch serieus worden genomen. Zo namen de meeste Nederlandse kranten op 31 maart j.l. het bericht op over de petitie van 270.000 Britten die betere schoolmaaltijden eisten. De Engelse TV-kok Jamie Oliver overhandigde ze persoonlijk aan premoer Tony Blair, die aankondigde dat men hier 420 miljoen euro extra aan zal gaan besteden. Maar ook sommige Nederlandse scholengemeenschappen beginnen het belang van gezonde voeding en gezonde dranken in te zien, zeker de Vrije Scholen, die hier al langere tijd mee bezig zijn.
En wat doen we thuis? De recente, zowel onthullende als stimulerende, documentaire-reeks "Wat je eet ben je zelf" (uitgezonden door RTL4) trok miljoenen kijkers. De Nederlandse vertaling van de, prachtig en smaakvol uitgevoerde, internationale bestseller die naar aanleiding van dit programma is verschenen (4), vindt dan ook haar weg naar vele keukens.

(1) Overgenomen uit het artikel van Jon Rappoport "Een andere school dankzij betere voeding" in het tijdschrift Educare (jrg.22, nr.4 - 2004; blz.28-30) van de Stichting Universele Opvoeding, Postbus 4102, 7320 AC Apeldoorn; www.educare.nl
(2) "Honger naar geweld; voeding de vergeten factor"; Gert E. Schuitemaker; Uitg. Ortho Communications & Science, Postbus 82, 7080 AB Gendringen - 2004; ISBN 90-76161-03-8; www.ortho.nl
(3) Zie "Honger naar geweld", blz.49-52.
(4) "Wat je eet ben je zelf"; Dr.G.McKeith; Kosmos-Z&K-Uitgevers, Utrecht/Antwerpen - 2005; ISBN 90-215-4409-1
Zie ook: "Kinderen gezond groot brengen - wegwijzer voor een gezonde voeding"; Sylvia van Rosse - van Reenen; Uitg. Ankh-Hermes, 2004; ISBN 90-2026-0168-9Opgenomen in Webmagazine Geweldloze Kracht - april 2005.

(WEB305.1B)